Panourile fotovoltaice sunt echipamente electronice foarte avansate din punct de vedere al functionalitatii si al procesului de fabricatie. Ca orice tehnologie de varf aflata in plina dezvoltare, si panourile fotovoltaice sunt inca susceptibile la influentele diversilor factori de mediu.
Eficiența panourilor fotovoltaice este determinată de multipli factori. Ales și montat incorect, sistemul de panouri fotovoltaice nu va putea produce potențialul maxim de energie. Așadar, marea decizie trebuie analizată și stabilită împreună cu o echipă de profesioniști pentru a te bucura la capacitate maximă de cea mai eficientă sursă de energie regenerabilă a momentului.

5 factori care scad eficiența panourilor fotovoltaice
Umbrirea panourilor fotovoltaice
Cu siguranta se poate afirma ca cea mai mare influenta asupra eficientei panourilor fotovoltaice o are eventuala umbrire a acestora. Prin natura functionarii unui sistem fotovoltaic, umbrirea unui singur panou, afecteaza in mod negativ toate celelalte panouri conectate in serie cu acesta si poate aduce o scadere a productiei de energie de pana la 40%.
Cele mai noi panouri fotovoltaice au implementate masuri de combatare a umbririi partiale, prin impartirea in zone distincte a celulelor din care este alcatuit panoul. Astfel chiar daca o zona a panoului fotovoltaic este umbrita, celelalte zone pot functiona chiar daca la o capacitate mai redusa.
Umbrirea nu afecteaza doar productia sistemului; daca aceasta este constanta pe toata durata zilei, pentru un timp indelungat, se poate ajunge la deteriorarea ireversibila a panoului, deoarece in zona umbrita apare un asa-numit “hotspot” sau zona fierbinte care in timp poate duce la arderea celulelor din zona respectiva. Acest lucru se intampla deoarece restul celulelor care nu sunt umbrite, continua sa produca; energia produsa trece si prin celulele umbrite dar in loc de electricitate, este transformata in caldura.
Orientarea panourilor fotovoltaice
O alta sursa importanta de diminuare a productiei energetice este orientarea panourilor fotovoltaice. Prin orientare se intelege amplasarea panourilor in raport cu punctele cardinale. Orientarea ideala a panourilor fotovoltaice este catre Sud, deoarece se asigura in acest fel o expunere mult mai indelungata la soare, beneficiind atat dimineata, cand radiatia solara provine din partea de Est cat si dupa-amiaza cand aceasta se muta catre Vest. Orice alta orientare implica pierderea unei cantitati de energie deoarece panourile nu vor fi expuse direct catre soare decat in prima sau a doua jumatate a zilei.
Alternativa pentru montaj este impartirea, in mod ideal, in 2 jumatati a numarului panourilor ce alcatuiesc sistemul fotovoltaic si montarea unei jumatati catre Est, iar cealalta jumatate catre Vest. In cazul acestui tip de montaj se va pierde insa varful de putere din mijlocul zilei, deoarece niciuna dintre orientari nu este perpendiculara pe directia soarelui de la ora pranzului. Bineinteles, trebuie tinut cont si de limitarile pe care le aduc invertoarele, ca parte fundamentala intr-un sistem fotovoltaic. In primul rand majoritatea producatorilor de invertoare nu ofera mai mult de doua porturi diferite in cazul invertoarelor mai mici de 20 sau 30 de kWp, pentru conexiunea a mai mult de doua siruri diferite de panouri fotovoltaice. Aceste invertoare au o putere mult mai mare fata de necesarul unei locuinte obisnuite. Acest lucru reprezinta o problema serioasa pentru cei al caror acoperis nu are o suprafata foarte mare pe o singura orientare. Daca spatiul disponibil la sol nu permite instalarea fara umbrire a sistemului, va fi necesar sa se utilizeze chiar si 3 orientari pentru a putea obtine necesarul de putere pentru locuinta respectiva, lucru imposibil in cazul invertoarelor de puteri normale.